La Ruta dels Comerços Històrics de Rambla Catalunya

Rambla Catalunya és un dels carrers de Barcelona amb més concentració de comerços emblemàtics, alguns dels quals amb més de cent anys d’història. Et convidem a descobrir-los amb aquesta ruta!

 

1. Farmàcia Botta i Baltà (Rambla Catalunya, 1)

La Farnàcia Botta i Baltà va ser Inaugurada en 1895 i posteriorment va canviar el nom per Farmàcia Catalunya. L’establiment, que es troba molt a prop de la Plaça Catalunya, va ser dissenyat per l’arquitecte Eduard Mercader i Sacanella en estil modernista. A l’interior trobem també elements d’aquest corrent arquitectònic com els mobles (taulell, armaris, prestatgeries i mobles auxiliars), i al sostre una gran pintura a l’oli representant a la Farmàcia i a la Química.

 

2. Colmado Quilez (Rambla Catalunya, 65)

Aquest establiment va ser fundat l’any 1908 per la família Vilaseca i en els seus inicis va ser una confiteria. Més endavant es va convertir en l’actual Colmado Quilez, que preserva el seu estil i elegància de mitjans del segle passat. La botiga es caracteritza per la seva gran façana de 40 metres i els seus 16 aparadors en un dels racons més cèntrics de la ciutat. Serveixen més de 4.000 referències d’alimentació: conserves, formatges, embotits i una gran selecció de vins i licors.

 

3. Farmàcia Bolós (Rambla Catalunya, 77)

El primer propietari d’aquesta farmàcia va ser Antoni Novellas (Farmàcia Novellas) el qual va encarregar la seva decoració l’any 1902 a l’arquitecte Antoni de Falguera. Va traspassar el negoci a la família Bolós l’any 1927. L’establiment es troba en un edifici modernista obra de Josep Domènech i Estapà, i a l’interior es conserven les vitrines, el taulell de caoba, les pintures murals en els sostres i els vitralls modernistes de l’època original.

 

4. Farmàcia Sanchís (Rambla Catalunya, 117)

La Farmacia Sanchís es troba en un edifici que es va construir l’any 1989 i del que es desconeix qui va projectar la seva decoració. D’estil neogòtic, l’establiment presenta diferents trets característics com el tirador de la porta amb forma de serp, les estanteries que llueixen els pots i flascons del farmacèutic fundador (Frederic Vallet Xiró) i les pintures amb busts de farmacèutics famosos. La botiga es troba il·luminada per un una antiga llum de ferro forjat que val la pena admirar.

 

5. Metal·listeria Bolíbar (Rambla Catalunya, 43)

Metal·listeria Bolíbar es va fundar el 1909 en un local de lloguer per Santiago Bolíbar i Josep Graupera, i es va establir definitivament a Rambla Catalunya 43 des del 1912. És tota una referència en la fabricació i venda d’elements de llautó (manetes, tiradors, etc.) d’estils modern i clàssic, i disposa del seu propi taller de metal·listeria. La botiga conserva els taulells originals i llueix el gran vestíbul exterior amb aparadors de la reforma que va experimentar als anys trenta. D’aquesta remodelació avui podem admirar gairebé tots els components arquitectònics i ornamentals, com el seu característic rètol de lletres corpòries de bronze.

 

6. Pelleteria La Sibèria (Rambla Catalunya, 15)

La Sibèria va ser fundada per Josep Ticó Rebert l’any 1891, i és considerada la primera pelleteria de Barcelona i de l’Estat. El 1907 es trasllada a l’emplaçament actual i el 1918 es realitza la decoració d’estil art-déco que encara conserva. La Sibèria va guanyar un dels premis de l’Exposició Internacional de 1929 i va ser important també com a escola de nous pelleters. Va gaudir d’uns anys de molta activitat als inicis del segle XX. L’interior de la botiga destaca per la seva riquesa de detalls, amb treballs de fusteria de Batista Moixí (armaris, taulells, medallons de les portes, mampares dels emprovadors).

 

7. Tapicerías Gancedo (Rambla Catalunya, 97)

Tapisseries Gancedo dissenya, fabrica i comercialitza tèxtils des de 1945, sempre adaptant-se a les tendències i decoratives del moment. El seu fundador fou Pepe Gancedo Otero, el qual va encarregar el disseny del seu moble aparador al decorador Òscar Len. La botiga conserva la seva luxosa façana, així com part de mobiliari interior original. L’any 2000 es va fer una reforma que va projectar un nou paviment de marbre, nous taulells i nova il·luminació. 

 

8. Mercería La Selecta (Rambla Catalunya, 109)

La Selecta, desapareguda l’any 2016, fou una merceria dirigida per Ricardo Marqués i Casagran i Arturo Delcor i Serres. Van inaugurar l’establiment el 1942, en un local que havia estat ocupat per una botiga de motos. La seva personal decoració es va conservar íntegrament al llarg de la seva història durant la direcció de les generacions posteriors. El seu interiorisme destacava pels seus  diversos formats de caixes i calaixos i els 4 taulells de 6 potes amb vitrina superior; entre d’altres elements. 

Scroll hacia arriba
En aquest web utilitzem cookies, nyam nyam!    Configurar y más información
Privacidad